Trobada Anual de Voluntariat d’ASSÍS 2019: Fomentant el treball en xarxa també al servei de voluntariat

Trobada Anual de Voluntariat d’ASSÍS 2019: Fomentant el treball en xarxa també al servei de voluntariat

Aquesta edició de la Trobada ha reunit a persones voluntàries de diverses entitats de que treballen a l’àmbit de l’atenció a persones sense llar. La intervenció d’Eduard Sala, coach, formador i Responsable d’Acció Social de Càritas Diocesana Barcelona va aportar el punt de reflexió i autocrítica a la jornada.

L'equip de futbol estrena la seva nova equipació

Gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, l’equip de futbol d’ASSÍS Centre d’Acollida pot gaudir d’una nova equipació per poder realitzar l’activitat

L’ocupació del temps és un pilar fonamental del benestar de les persones. Des d’ASSÍS, destinem una part important dels nostres recursos a enfortir i potenciar aquest àmbit de la vida de les persones que hi venen cada dia mitjançant el nostre programa Ocupacional.

Al capdavant de tot, en Kike Fontan, responsable del programa i la persona encarregada de coordinar totes les activitats derivades d’aquest servei que s’ofereix a les persones sense llar vinculades a l’entitat.

La nostra oferta és diversa i mira de cobrir tota mena d’activitats, tant les d’oci (cultural i esportiu), com les formatives (inserció sociolaboral, ASSÍS Verd, tallers de capacitació).

Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, els integrants de l’equip de futbol d’ASSÍS Centre d’Acollida, poden gaudir d’una equipació personalitzada i de qualitat. Amb ella, estem segur que marcaran molts gols al sensellarisme durant la seva vida.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Jornades de convivència 2018: establint vincles al pantà de Sau

Jornades de convivència 2018: establint vincles al pantà de Sau

El cap de setmana del 10 i 11 de novembre va tenir lloc la Jornada Anual de Convivència d’ASSÍS Centre d’Acollida. Aquestes Jornades reuneixen a professionals de l’entitat, voluntariat i persones ateses i participants del projecte ocupacional d’ASSÍS Verd i del Programa d’habitatge ASSÍS Llars.

Es presenta el projecte “Dones amb Llar” a la Jornada Pobresa i Sensellarisme en clau de gènere

Es presenta el projecte “Dones amb Llar” a la Jornada Pobresa i Sensellarisme en clau de gènere

La jornada va reunir a dones expertes del món acadèmic, professionals i participants d'entitats perquè ens aportessin la seva experiència sobre l'atenció a les dones sense llar des d'una perspectiva de gènere. #sensellarenfemeni

El voluntariat com a eina per recuperar l’autonomia de les persones sense llar

Amalia Bartolini,

Responsable de voluntariat d’ASSÍS Centre d’Acollida

Viure en una situació sense llar va molt més enllà de no tenir un sostre. La paraula “llar” evoca vivències emocionals més poderoses que l’absència d’un resguard físic. Les persones que dia rere dia es veuen atrapades en una situació, a la qual al principi van jutjar “transitòria”, acaben perdent de vegades, a més de la seva autonomia econòmica, la mateixa autoestima.

“Les representacions socials organitzen les conductes i les comunicacions socials i intervenen en la difusió i l’assimilació dels coneixements, a més de participar en la definició de les identitats personals i socials” (Mendez i Franklin, 2004). L’individu en societat reprodueix involuntàriament aquesta “identitat” que se li ha atribuït. Seguint als mateixos autors, en el cas de la persona sense llar, l’exclusió que sofreix provoca l’autoexclusió, de manera que, motivat per un sentiment de vergonya i humiliació, evita el contacte amb la família i altres membres de la seva xarxa social d’origen, dificultant encara més les seves possibilitats de sortida.

“Poques realitats humanes són tan velles i tan noves, tan conegudes i ignorades, tan properes i alhora tan llunyanes com la pobresa severa i miserable dels qui no tenen si més no un lloc on acollir-se” (Cabrera, 2008)

El voluntariat d'ASSÍS Centre d'Acollida sap que qui ve a aquesta casa busca molt més que un entrepà, roba, dutxa, etc. Sap que el que li fa tornar és el trobar persones que li tracten com a un ésser humà, sense prejudicis estigmatitzadors ni culpabilització per la seva situació. Sap que torna segur de trobar persones que estan allà per acompanyar-lo, per compartir moments durs o alegres, que li escoltaran sense judicis ni exigències, en una actitud empàtica i solidària.

Sap també que, si li ve de gust, està convidat a formar part de l’equip de voluntariat, contribuint ell també amb el seu temps i “ganes de fer” per tirar endavant el dia a dia d’una gran família acollidora. Gràcies a tots deixarà, per un moment, de sentir-se “exclòs” i podrà caminar amb major fermesa cap a l’anhelada recuperació de la seva pròpia autonomia.

* Article publicat originalment en Voluntaris.cat el 29 de maig de 2018

A Barcelona hi ha 3.591 persones sense llar

El Recompte 2018 comptabilitza 3.591 persones sense llar a Barcelona

 • El 6è Recompte de la XAPSLL constata un manteniment del nombre de persones que dormen a la via pública o en recursos residencials, amb un lleuger traspàs de situacions de carrer cap a equipaments

La nit del 16 al 17 de maig un total de 925 persones voluntàries han participat al Recompte 2018 de persones sense llar a la ciutat de Barcelona.

Organitzat per les 38 entitats que formen part de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), a la qual ASSÍS pertany, el recompte d’enguany és ja el sisè i el tercer consecutiu. Com cada any, aquesta iniciativa té per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica del sensellarisme, donar a conèixer la tasca de les entitats de la XAPSLL, comptabilitzar l’abast del fenomen en una nit concreta i detectar nous espais de pernocta a la ciutat.

En total s’han comptabilitzat 956 persones dormint a la via pública i 2.099 en equipaments municipals o de les diverses entitats socials. Les persones que es van comptabilitzar durant el recompte de l’any passat van ser 1.026 dormint al carrer i 2.006 en recursos residencials de la XAPSLL a equipaments municipals. Pel que fa a assentaments, durant el 2017 hi va haver una mitjana anual de 444 persones, mentre que durant el 1er trimestre de 2018 aquesta xifra ha pujat a 536. Per això, podem afirmar que a Barcelona hi ha 3.591 persones sense llar.

Segons les dades recollides de forma provisional, la distribució de persones dormint al carrer ha estat la següent (entre parèntesi la xifra del 2017):

 • Ciutat Vella:                  210 persones (271)
 • Eixample:                      217 persones (210)
 •  Sants - Montjuïc:           172 persones (188)
 • Les Corts:                     30 persones (39)
 • Sarrià - Sant Gervasi:    57 persones (59)
 • Gràcia:                         52 persones (29)
 • Horta - Guinardó:          43 persones (45)
 • Nou Barris:                    42 persones (43)
 • Sant Andreu:                 21 persones (11)
 • Sant Martí:                    112 persones (131)
 • TOTAL:                         956 persones (1.026)

Des de l’any 2008 fins a l’actualitat, el nombre de persones que dormen al carrer detectades pel successius recomptes ha passat de 658 a 956, un increment del 45,3%, malgrat enguany s’han recomptat 70 persones menys. El nombre de persones que es veuen abocades a dormir al carrer, equipaments o assentaments no ha parat d’augmentar durant els darrers anys, com passa a d’altres ciutats europees, en un context d’increment i enquistament de la pobresa i de la desigualtat social. Ara bé, aquest any s’observa un cert manteniment de les xifres globals però amb un trasllat d’aproximadament un centenar de casos que han passat de pernoctacions al carrer a allotjaments en recursos. Hi ha diferents causes que podrien explicar aquestes xifres i caldrà analitzar-ho amb més profunditat. En qualsevol cas, cal destacar que els esforços i recursos destinats a l’atenció a les persones sense sostre tampoc ha parat de créixer tant per part de les entitats socials com de l’Ajuntament de Barcelona. El nombre de persones que dormen en recursos residencials ha augmentat un 76,3% en l’última dècada, passant de 1.190 al 2008 a 2.099 enguany. Independentment de la fotografia que proporcionen els recomptes anualment, la clau continua sent la prevenció, incidir en polítiques supramunicipals que facin front a les causes del sensellarisme, com un sistema de rendes mínimes garantides, un canvi en les polítiques migratòries, la fixació de topalls en els preus dels lloguers o la revisió de l’ús dels pisos buits.

Consells per treure partit a la teva terrassa o balconada

Entrevista a Albert Barris,

Alumne de ASSÍSVerd

ASSÍS: Albert, ¿quines espècies són les més resistents per a una balconada urbana (que aguantin molt el sol, la contaminació...)

Albert: Les espècies més resistents i que necessitin poc manteniment són els geranis, les margarides (o oteospermum), les clavelinas, la esparraguera, les cintes i els acanthus.

ASSÍS:  I si m'agraden les flors? Quines són les més aptes?

Albert: Potser el gerani. Hi ha moltes varietats i colors. És una espècie molt mediterrània, aguanta bé el sol, la mala qualitat de l'aigua de Barcelona, tan plena de calç. Ara hi ha molts tractaments molt efectius contra l'eruga del gerani i és, per tant, el més fàcil de mantenir. A ple sol, amb uns tres regs a la setmana, és suficient i florirà abundantment.

ASSÍS: Sento parlar molt sobre els horts urbans, però això ha de ser molt complicat? (Voldria saber que superfície necessitem, eines, utensilis, maceteros especials...)

Albert: No és complicat. És igual que un jardí amb planta ornamental però cal saber una mica més sobre el calendari de sempre o plantació. Amb una simple caixa de fruita de plàstic amb malla anti herbes i 20 centímetres de substrat hi ha suficient. També hi ha taules de cultiu als centres de bricolatge molt bé fetes i pràctiques. Per conrear cal fer una mescla de diversos substrats, el millor és la mescla composta amb timba rossa o negra o el més pràctic és comprar un sac amb la mescla feta. Com a eines solament necessitem una paleta, guants i una petita aixada.

ASSÍS: Quines són les espècies més senzilles de conrear

Albert: Li pot plantar tot tipus d'espècies. Per exemple, enciams (varietat romana, les quatre estacions o meravella), escarola, raves, espinacs i bledes. Les espècies com la pastanaga, cols i coliflor (per exemple) necessiten més profunditat de sòl i reg, i per tant no es fan bé en taules de cultiu. El mateix passa amb els melons i les síndries. Altres espècies interessants poden ser el tomàquet xerri, les maduixes, les mongetes, llenties i cigrons que trobem en el supermercat.

ASSÍS: I si sóc dels quals se li mor tot? Algun truc o planta que sobrevisqui amb pocatraça?

Albert: Amb plantes de flor com els geranis, no fa falta fer molt per gaudir-les, solament necessiten molt sol, poca aigua i gaudir-les (de tant en tant cal parlar-los). Per a plantes comestibles, el més fàcil són els enciams, escaroles i els raves. En el cultiu dels enciams es pot anar traient fulles a partir de la 5a o 6a setmana i ja es pot gaudir d'una amanida molt fresca i de km 0! 

* * Entrevista publicat originalment en Keli el 15 de maig de 2018

 

albert_assisverd_gerani_2

La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) posa en marxa el Recompte 2018

 • Tindrà lloc  la nit del 16 al 17 de maig
 • Es necessita la col·laboració d’un bon nombre de voluntariat

La nit del 16 al 17 de maig la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) - a la qual pertany ASSÍS - i l'Ajuntament de Barcelona organitzen per tercer any consecutiu el recompte de persones sense llar que pernocten a la ciutat amb l'objectiu de visibilitzar i quantificar el problema i detectar nous espais urbans on aquestes persones passen la nit.

El nombre de persones sensellar ha augmentat en els darrers anys a tot Europa. A Barcelona, s’ha passat de 658 persones l’any 2008 a 1.026, segons el recompte del 2017. L’atenció social a les persones sense llar requereix informació completa i actualitzada sobre les dimensions i característiques d’aquest problema social. Amb el recompte nocturn de persones sense llar a Barcelona, que es realitzarà la nit del 16 al 17 de maig, podrem obtenir un major coneixement d’aquesta població, tant les persones que dormen al carrer com les que ho fan en equipaments i recursos públics o privats.

També, ens agradaria que l’acció del Recompte servís per sensibilitzar sobre aquest fenomen. Per aquest motiu, cerquem la col·laboració d’un bon nombre de voluntariat. 

La XAPSLL ha habilitat les inscripcions d’aquests voluntaris mitjançant el web recompte.barcelona. Per participar-hi, només cal ser major d’edat, tenir-ne ganes i disponibilitat la nit del 16 de maig i omplir un formulari senzill. La nit del recompte totes les persones voluntáries es distribuiran en petits grups, que recorreran carrers i parcs de tota la ciutat per comptar les persones que hi pernocten.

Desd'ASSÍS us animem a participar en el projecte, des del convenciment que, amb un petit esforç de cadascú, aconseguirem un gran avenç conjunt.

Us podeu inscriure a www.recompte.barcelona a partir del dijous 19 d’abril.

Per qualsevol dubte, podeu contactar a:

post_01_2500x2500_CA.jpg

 

 

Hotel Yurbban recapta 3.450 euros per al nostre programa d'Habitatge

L´ajuda correspon a l'1% del total de reserves que aquest establiment hoteler ha rebut a través del seu web, entre els mesos de juny i desembre de 2017. Amb aquesta important summa podrem finançar 345 nits d'allotjament d'una persona sense llar en una dels nostres llars de mitjana i llarga estada. Una quantitat molt superior al repte que inicialment ens havíem marcat. Felicitats i moltes gràcies a Yurbban pel seu compromís social!    

yurbban_boletin.jpg

 

  

#GivingTuesday 2017: 165 nits d'allotjament per a una persona sense llar

Dimarts, 28 de novembre es celebra a nivell mundial el #GivingTuesday, un dia en el qual ciutadans, famílies, empreses i organitzacions ens mobilitzarem amb un propòsit en comú: celebrar la generositat i donar. 

Un any més, des d'ASSÍS hem volgut participar d'aquest moviment global, que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones, a través de les donacions. 

El repte solidari que ens hem proposat per commemorar aquesta data "de donar" és aconseguir 1.650€ per proporcionar 165 nits d’allotjament a una persona sense llar. 

Punxa en el següent link i fes la teva bona acció #GivingTuesday2017 fins al 5 de desembre: http://givingtuesday.es/projects/165-nits-dallotjament-per-a-una-persona-sense-llar/

 Comencem per complir un somni, el de Toni. Tu ho pots fer possible! Col·labora en aquest #givingtuesday 2017! 

puerta_llave.jpg

Engeguem un nou pis per a 2 persones sense llar! 

Engeguem un nou pis per a 2 persones sense llar!

Gràcies a la generositat d'una família, ASSÍS podrà disposar d'un nou pis, en règim de lloguer social, que gestionarem des del nostre programa d'habitatge.

Des del mes d'octubre, i una vegada realitzades les obres de reforma, la decoració i el moblat del pis, dues persones del nostre centre gaudiran de la calidesa d'una nova llar, que esperem que els brindi millors oportunitats.

Des del 2007 a ASSÍS oferim allotjaments de mitja i llarga estada a persones sense llar. Actualment el nostre programa d'Habitatge" el formen 15 pisos a la província de Barcelona, amb una capacitat per a 28 persones ateses al nostre centre.

Al 2017 hem buscat 5 pisos a Barcelona (o àrea metropolitana) per a 10 persones sense llar. N'hem aconseguit 3, i en necessitem 2 més per assolir el nostre repte: #5habitatgesx10persones.

Si tens un habitatge en propietat, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres! Aquestes són les modalitats de col·laboració que t'oferim:

 • Lloga'ns un habitatge a preu social: t'assegurem l'ingrés mensual del lloguer amb totes les garanties, ja que serà la nostra entitat, ASSÍS Centre d'Acollida, la titular del contracte.
 •     Cedeix-nos un habitage
 •     Dona'ns un habitatge
 •     Deixa'ns-el en herència
 •  
 • Si vols col·laborar o necessites que et facilitem més informació, truca al 932.520.568. Ajuda'ns a aconseguir-ho!
cartel.5x10.catala_fcb_baja.jpg

   ASSÍS Centre d´Acollida contribueix a la visibilizació del fenomen de l’aporofòbia  amb el llançament de la web www.aporofobia.info    

 

·         Amb aquesta nova plataforma ASSÍS Centre d´Acollida pretén realitzar una labor de divulgació i de sensibilització sobre aquest fenomen de rebuig, odi o discriminació cap a les persones pobres en el Dia Internacional per l'Erradicació de la Pobresa 2017.

 

·         www.aporofobia.info és el primer espai web que aglutina en un únic lloc tota la informació existent sobre l’aporofòbia i la violència exercida cap a les persones sense llar.

 

·         El site està concebut com un espai col·laboratiu, on el visitant a més de rebre informació pot aportar-la

 

Barcelona, 17 d'octubre de 2017. Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa 2017, ASSÍS Centre d´Acollida llança la pàgina web www.aporofobia.info per sensibilitzar i informar sobre un fenomen poc visible, al qual la filòsofa Adela Cortina li va donar el nom d’aporofòbia  i que afecta les persones en situació de pobresa. 


A partir de la notícia de l'homicidi de Rosario Endrinal, que va ser cremada viva per tres joves mentre dormia en un caixer de Barcelona, el desembre de 2005, ASSÍS Centre d´Acollida, davant de la falta d'informació existent, va començar a realitzar un treball de cerca, recopilació i anàlisi de dades sobre la violència que sofreixen les persones sense llar. Per donar resposta a una necessitat divulgativa i informativa sobre una realitat pràcticament desconeguda per la societat en general, de la qual són víctimes les persones en situació d'exclusió social, es crea www.aporofobia.info  


La plataforma, creada per l'agència digital >Simplify Your Business, està desenvolupada sota tres criteris fonamentals: facilitats d’ús, disseny i contingut. La web recull en un únic lloc continguts actualitzats sobre aporofòbia i violència cap a les persones sense llar, dividits en diferents àrees:

1.       Home: El visitant podrà conèixer les diferències entre violència i aporofòbia.

2.       Sabies què. És una secció concebuda per propiciar el millor coneixement sobre el fenomen de l’aporofòbia amb continguts sobre qui són les víctimes, les persones agressores, què diu la legislació, què s'hi està fent, etc.

3.       Recursos i materials. Aquí el navegant trobarà una recopilació d'articles, bibliografia recomanada, webs d'interès ipublicacions que fàcilment poden descarregar-se, imprimir-se i ser compartits.

4.       Descobreix els tipus de violència. En aquest menú es troben els continguts més nous i destacats com la “Base de dades”, on es visualitzen les 1.032 notícies sobre violència i aporofobia cap a les persones sense llar que ASSÍS ha recollit en el període 2006-2016. O el “mapa” interactiu on el visitant pot filtrar els episodis de violència, d'acord amb els interessos de la seva recerca.

Com a novetat també destaca la concepció de www.aporofobia.info  com un espai no només divulgatiu, sinó també col·laboratiu, caracteritzat per l'ajuda mútua, on el visitant, a més de rebre informació pot aportar-la.

Amb el llançament d'aquesta plataforma digital ASSÍS Centre d´Acollida desitja consolidar el seu treball en la defensa de drets de les persones sense llar.   

Jornada “Aporofòbia, l’odi a les persones en situació de pobresa"

Dimarts, 10 d'octubre, de 10.00h a 12.30h, des d'ASSÍS Centre d´Acollida organitzarem una jornada que versarà sobre l'aporofòbia o l´odi a les persones en situació de pobresa.  

Està confirmada l'assistència d'Adela Cortina, filòsofa que va contextualitzar i definir el terme Aporofòbia, Catedràtica d'Ètica de la Universitat de València, Directora de la Fundación ÉTNOR, Premi Internacional de Ensayo Jovellanos 2007 i Premi Nacional de Ensayo 2014 i autora del llibre Aporofobia, el rechazo al pobre (2017).  

Comptarem, també, amb la participació de Marta Llobet, professora titular interina dels Estudis de Treball Social de la UB; i de Maite Mauricio, Responsable de desenvolupament de Servei i Gestió del coneixement en Suara Cooperativa i actual representant de la Xarxa d Atenció a Persones Sense llar de BCN. El lloc de celebració serà la sala La Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. (Carrer de Sant Pere Més Baix, 7, 08003 Barcelona). 

Apunta't a: https://stopaporofobia_assis.eventbrite.es

II Sopar solidari ASSÍS

 II SOPAR SOLIDARI D'ASSÍS

Apunteu aquesta data al vostre calendari!

Dijous,  28 de setembre,  a les 20.30h,  esperem  a  tothom a  la Plaça de Sarrià  per  celebrar  el II  Sopar Solidari  d´ASSÍS

Serà una vetllada en la qual compartirem emocions, música i solidaritat. 

La recaptació íntegra es destinarà als nostres programes i projectes per a les persones sense llar.

 P.D.: Si aquella nit plou, el sopar és farà al Col·legi Sagrat Cor de Sarrià. Si necessites un menú especial, si us plau, fes-nos-ho saber abans del 23 de setembre

Per a més informació: info@assis.cat

sopar_logosprincipales.jpg

5 pisos per 10 persones sense llar. Ajuda'ns a aconseguir el repte!

Des del 2007 a ASSÍS oferim allotjaments de mitja i llarga estada a persones sense llar. Actualment disposem  d’onze pisos en règim de lloguer distribuïts en la provincia de Barcelona. Aquí resideixen 25 persones sense llar, a les que se’ls hi proporciona un habitatge estable de mitja i llarga estada. El nostre desig és incrementar, poc a poc, el nostre nombre de pisos per poder oferir més places a les persones sense llar.

A 2017 busquem 5 pisos a Barcelona (o área metropolitana) per a 10 persones sense llar. Si vols ajudar-nos a donar una nova oportunitat a les  persones sense llar, i tens un habitatge en propietat, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!  Aquestes són les modalitats de col·laboració que t'oferim: 

 • Lloga´ns un habitatge a preu social: t'assegurem l'ingrés mensual del lloguer amb totes les garanties, ja que serà la nostra entitat, ASSÍS Centre d´Acollida, la titular del contracte.
 • Cedeix-nos un habitage
 • Dóna un habitatge
 • Deixa´nos-ho en herència

Col·laborar no tindrà cap cost per a tu i a més podràs accedir a beneficis fiscals. En tots els casos nosaltres ens encarregarem de l'adequació de l'habitatge, del canvi de titularitat dels subministraments al nostre nom, així com de l'abonament d'aquests durant tot el temps en el qual tinguem assignada l'habitatge. També ens encarregarem del seu manteniment. Tots els residents dels pisos comptaran amb el seguiment social d'un professional de referència d´ASSÍS, i d'un grup de voluntaris. 

Si vols col·laborar o necessites que et facilitem més informació detallada, truca al 932.520.568. Ajuda´ns a aconseguir el repte #5habitatgesx10persones!

Hi ha molts factors de risc que desencadenen la situació de les persones sense llar però el més transcendental és la simple disponibilitat i assequibilitat d’habitatge digne i adequat. Els albergs i altres recursos d’allotjament temporal són una alternativa segura a dormir al carrer. Tot i així, per afrontar de manera efectiva la problemàtica del sensellarisme, es precisa actuar des de un recurs d’allotjament més estable. Des d’aquest, la persona té la tranquil·litat i la sostenibilitat necessària per a iniciar processos de canvi i/ o millora personal.

5pisosper10personessensellar