El Servei d’acollida: la primera cara amb la qual es troba la persona que arriba a ASSÍS

EL SERVEI D’ACOLLIDA: LA PRIMERA CARA AMB LA QUAL ES TROBA LA PERSONA QUE ARRIBA A ASSÍS

ENTREVISTEM A EN ROGER FE, EDUCADOR SOCIAL D’ASSÍS CENTRE D’ACOLLIDA PER PERSONES EN SITUACIÓ DE SENSE LLAR  I RESPONSABLE, ENTRE D’ALTRES FUNCIONS, DEL SERVEI DE PRIMERA ACOLLIDA DE L’ENTITAT.

(P) Explica’ns, Roger, quants anys fa que formes part d’ASSÍS? Pots descriure’ns, a grans trets, com ha canviat l’entitat?

Fa gairebé 15 anys que vaig començar a treballar a aquesta casa. En un principi, disposàvem d’un espai molt petit però acollidor, i de treballadors érem només en Jesús (l’actual director) i jo mateix. El meu primer contracte va ser de mitja jornada i el meu encàrrec va ser el de dotar d’activitats i espais de lleure al centre.

Si ho comparem amb la situació actual, el canvi ha sigut molt gran: actualment som dotze treballadores i més de 200 persones voluntàries. Això fa que puguem oferir una resposta més integral a les necessitats de les persones ateses. Això si, a ASSÍS procurem, tot i el nostre creixement constant, mantenir proximitat amb les persones ateses i continuar sent una entitat amb una estructura on hi predomini l’horitzontalitat.

“…a ASSÍS procurem, tot i el nostre creixement constant, mantenir proximitat amb les persones ateses i continuar sent una entitat amb una estructura on hi predomini l’horitzontalitat.”

(P) Digues, amb les teves paraules, què vol dir “Servei d’acollida”? Com es desenvolupa, quin rol assumeixes com a professional, quins objectius té aquest servei...

El Servei d’acollida és la primera cara amb la qual es troba la persona que arriba a ASSÍS per primer cop. Em refereixo, doncs, a la primera impressió i/o sensació que l’entitat transmet.

Quan una persona arriba, sempre li fem la mateixa pregunta, mirant-la als ulls i amb amabilitat: “què necessites?”. I es que hem de pensar que aquesta persona, probablement, no ha pogut descansar com nosaltres, no ha tingut l’oportunitat de menjar com nosaltres, o, ni tan sols, ha sigut tractada per la resta com ens tracten a nosaltres. Així que hem d’anar amb cura, dons enfront nostre ens trobem amb “material humà molt sensible”.

“…hem de pensar que aquesta persona, probablement, no ha pogut descansar com nosaltres, no ha tingut l’oportunitat de menjar com nosaltres…”

Així doncs, com a professional, has de saber posicionar-te i llegir ràpidament les necessitats i característiques de la persona. Esdevens un primer “detector de necessitats“: les que t’expressen i les que detectes, però també les que no t’expressen però voldrien dir.

En conclusió, podem dir que els objectius del servei són, en primer lloc, oferir una rebuda de qualitat a cada persona que arriba nova a l’entitat, procurant retornar una mica de la dignitat que, en la majoria de casos, han perdut. I, en segon lloc, procurar un espai de “seguretat” personal, on les persones no es sentin jutjats ni estigmatitzats. Després d’això, sempre hi ha demandes de caràcter “social”, que, o bé les atenc jo, o bé, les canalitzo cap a Treball Social.

els objectius del servei són, en primer lloc, oferir una rebuda de qualitat a cada persona que arriba nova a l’entitat, procurant retornar una mica de la dignitat que, en la majoria de casos, han perdut. I, en segon lloc, procurar un espai de “seguretat” personal

(P) Quines altres funcions desenvolupes dins de l’entitat?

Fa anys que també realitzo la funció d’oferir trobades i espais de sensibilització a centres educatius. La violència simbòlica a la qual, històricament, han estat sotmeses les persones en situació de pobresa ha fet molt de mal a la societat en general, no només a les víctimes. Un dels objectius d’ASSÍS és trencar amb aquests estereotips, estigmes i prejudicis. És per aquesta raó que els debats i xerrades que oferim, juntament amb testimonis de persones vinculades al centre, haurien d’arribar a tots els estudiants.

“La violència simbòlica a la qual, històricament, han estat sotmeses les persones en situació de pobresa ha fet molt de mal a la societat en general, no només a les víctimes.”

A més, actualment també gestiono el programa de Salut i la coordinació de les pràctiques dels estudiants de l’àmbit social que venen al centre.


Col·laborant amb ASSÍS tu també estaràs acollint a persones en situació de sense llar que ho necessiten.