Es presenta el projecte “Dones amb Llar” a la Jornada Pobresa i Sensellarisme en clau de gènere

Es presenta el projecte “Dones amb Llar” a la Jornada Pobresa i Sensellarisme en clau de gènere

La jornada va reunir a dones expertes del món acadèmic, professionals i participants d'entitats perquè ens aportessin la seva experiència sobre l'atenció a les dones sense llar des d'una perspectiva de gènere.

Cap Dona sense Llar i #sensellarenfemeni van ser els lemes sota els quals es va desenvolupar la jornada Pobresa i Sensellarisme des d’una perspectiva de gènere que va tenir lloc el passat dimecres 17 d’octubre i es va emplaçar al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Estructurada en dos blocs diferenciats, el primer d’ells, de caràcter més teòric, va comptar amb les intervencions de Maria de la Fuente, presidenta de l‘Institut per a l'Estudi i la Transformació de la Vida Quotidiana (IQ) i directora de l’Observatori IQ, i de les investigadores de la Universidad Complutense de Madrid, la Doctora Sonia Panadero i Sara Isabel Rodríguez, que van presentar el seu nou estudi titulat Situación, necesidades y procesos de cambio de las mujeres en situación de sin hogar.

Maria de la Fuente va començar la jornada posant en rellevància la necessitat de parlar de “pobresa amb perspectiva de gènere en comptes de fer-ho de feminització de la pobresa”, referint-se així al fet que “s’ha de donar visibilitat a les estructures de desigualtat que recauen en les dones.

La doctora Panadero i la seva col·lega investigadora de la Universidad Complutense de Madrid, Sara Isabel Rodríguez van presentar un estudi on es veu reflectida la colpidora realitat de les dones en situació de sense llar:

“Les dones en situació de sense llar pateixen una deterioració més gran que no pas els homes que es troben en aquesta tessitura” començà dient la doctora Panadero. Les xifres presentades parlen per si mateixes:

  • El 50% de les dones sense llar pateixen una malaltia crònica i hi ha un índex de patologies d'addicció més elevat que en el cas dels homes.

  • El 42% de les dones que dormen al carrer ha patit maltractaments

  • El 28% d'elles han patit abusos sexuals.

  • L'índex de suïcidis entre les dones sense llar és del 48%, 6 vegades més elevat que en el cas dels homes”.

El segon bloc de les jornades, de contingut més experiencial, ens va permetre conèixer diferents models d’atenció amb perspectiva de gènere portats a terme per entitats de Madrid i Barcelona: Asociación Realidades de Madrid i Lola No Estás Sola de Barcelona.

Beatriz Ortiz, responsable de comunicació de l'Asociación Realidades de Madrid va posar en relleu el paper transversal que compleix la comunicació a la seva entitat, posant-se al servei de les persones ateses. També va parlar del model d’atenció de l’associació, que posa èmfasi al fet de que les dones ateses hi siguin presents i participin sempre. Tot això va quedar reflectit en la presentació de la seva nova campanya Haciéndonos visibles. Us convidem a veure-la.

Les intervencions de Clara Naya i I.B., tècnica i participant de Lola No estàs Sola, ens van transmetre les pors i ansietats a les quals s’enfronten les dones en situació de carrer cada dia de les seves vides. "Les dones en situació de carrer vivim sempre amb la por que ens peguin i ens violin" va afirmar la I.B., participant de l’entitat. Clara Naya va continuar dient “les dones arriben al carrer pitjor que els homes perquè aguanten més situacions insostenibles que ells”, referint-se al fet que hi hagin comptabilitzades menys dones que homes que dormen als carrers.

Al final d’aquest segon bloc, Amalia Bartolini, Responsable de Voluntariat d’ASSÍS Centre d’Acollida, va presentar el nou projecte d’ASSÍS anomenat Dones amb llar.

Aquesta iniciativa, que porta gestant-se des del 2017, es basa en la construcció d'un innovador centre que comptarà amb:

  • 10 allotjaments protegits i individuals.

  • Un equip multidisciplinari format exclusivament per dones. Aquest equip treballarà en xarxa amb altres entitats públiques i privades amb l'objectiu que les dones ateses puguin arribar a recuperar el màxim d’autonomia possible.

  • Espais d’atenció sociosanitària.

  • Espais de socialització.

  • Trasters individuals, on les dones ateses podran deixar les seves pertinences.