ASSÍS

02 març 2022

No hi ha comentaris

Home Actualitat

Tenir feina i trobar-se sense llar: el 48,7% de les dones ateses per ASSÍS pateixen aquesta situació.

Tenir feina i trobar-se sense llar: el 48,7% de les dones ateses per ASSÍS pateixen aquesta situació.

  • Amb motiu del pròxim 8 de març, ASSÍS publica dades referents a la realitat del sensellarisme femení, posant un focus especial en la intervenció preventiva.
  • El 68,3% de les dones refereix haver patit violència al llarg de la seva vida i d’aquestes, el 50% ha patit violència sexual.

 

Les últimes dades referents a la realitat del sensellarisme femení alerten d’un fet molt preocupant: un 34,1% de dones ateses per ASSÍS té feina a temps parcial i el 14,6% a temps complet. En total, un 48,7% de dones en situació de pobresa enquestades per ASSÍS estan treballant. Aquesta dada es diferencia de la dels homes: un 10% dels enquestats té feina, fet que mostra altre cop les especificitats del sensellarisme femení. “Anys enrere, habitualment tenir una feina suposava poder mantenir-se per si mateixa. Estem parlant directament de dones que tenen feina, però no poden mantenir una vida autònoma i necessiten els serveis bàsics de l’entitat (alimentació, higiene o habitatge)”, apunta Elena Sala, responsable del programa Dones Amb Llar” d’ASSÍS. Els sectors predominants de les feines de les dones enquestades són el de la neteja i les cures, sectors molt marcats per la pandèmia i generalment, precaritzats.

 

La importància de la prevenció

El Centre Residencial d’Inclusió La Violeta, gestionat per ASSÍS i concertat per l’Ajuntament de Barcelona, té per objectiu oferir atenció social i allotjament per a dones amb la finalitat de frenar i/o revertir els efectes de l’exclusió residencial abans de que s’arribi a una situació de carrer, oferint eines i recursos personals, espais d’empoderament i un acompanyament integral per a la definició d’un projecte vital propi. Les primeres dades d’evolució d’aquest recurs són molt positives: el 60% de les dones han aconseguit trobar feina durant la seva estança a la Violeta (en els primers 6 mesos). “Acompanyem des de la prevenció, incorporant la idea de procés i d’intervenció integral i específica” apunta Elena Sala. Malgrat això, el mercat laboral és molt precari: parlem de feines temporals, amb elevades taxes de parcialitat i amb una escletxa salarial que acompanya sectors altament feminitzats com és el cas del sector de les cures. A aquesta realitat se li suma una situació d’emergència habitacional sense precedents i els condicionants de gènere estructurals que sovint situen a les dones en posició de desavantatge.

 

 

Pel que fa a la situació de sensellarisme, el 56,10% de les dones ateses per ASSÍS s’ha trobat en una situació de sense habitatge* en els últims 6 mesos i un 4,88% de les enquestades refereix haver-se trobat en una situació de carrer. “El fet que des de la ciutat de Barcelona s’hagi apostat per una estratègia de prevenció del sensellarisme femení, dotada de recursos i d’atenció específica, ha tingut un impacte positiu en aquesta realitat, sobretot si la comparem amb anys anteriors”. conclou Sala.

 

D’altra banda, les dones arribem més tard a una situació de carrer: “Per raons de gènere, les dones tendim a cultivar més les relacions socials i, per tant, tenim més capacitat de mobilitzar recursos personals per fer front moments crítics i alhora tenim més capacitat de resistència, és a dir, ens adaptem millor a la precarietat i estem disposades a aguantar situacions molt extremes per sobreviure”, apunta Elena Sala. Aquesta realitat està estretament vinculada a les trajectòries de violències que viuen aquestes dones. En referència a la violència, el 68,3% de les dones refereix haver patit múltiples formes de violència al llarg de la seva vida i d’aquestes, el 50% haver patit violència sexual. I és que les dones posen en marxa estratègies femenines de supervivència que sovint les exposen a situacions de molta vulnerabilitat per evitar quedar sense sostre.

 

Elles arriben en pitjors condicions a una situació de carrer només pel fet de ser dones: la societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials. Moltes, es tornen invisibles a més de ser invisibilitzades per la societat que les rebutja i ignora.

 

En aquest sentit, l’Entitat continua treballant per visibilitzar la realitat del sensellarisme femení, i garantir els drets de les dones amb l’horitzó que cap dona es vegi abocada a viure al carrer o exposada a una situació de violència i sensellarisme.

 

 

ASSIS i el sensellarisme femení

ASSÍS treballa per abordar les necessitats de les dones en situació de sense llar, oferint espais de recuperació i apoderament. En aquesta línia, l’entitat té prevista l’obertura d’un nou recurs pioner per a l’atenció de dones en situació de carrer, la Llar Rosario Endrinal que se sumarà als dos recursos d’habitatge per a dones en situació de sense llar de què ja disposen. Aquest últim també comptarà amb el concert de l’Ajuntament de Barcelona.

 

* Sense Habitatge: (Categoria ETHOS 2) Viure en albergs o en centres per a persones sense llar. Allotjaments temporals. 4. Viure en refugis per a dones. 5. Viure en allotjaments temporals reservats per a immigrants i sol·licitants d’asil. 6. Viure en una institució residencial o d’internament amb la perspectiva d’haver-lo d’abandonar. 7. Viure en un allotjament amb suport sostingut per a persones sense llar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.