ASSÍS

15 maig 2018

No hi ha comentaris

Home Actualitat

Consells per treure partit a la teva terrassa o balconada

Consells per treure partit a la teva terrassa o balconada

Entrevista a Albert Barris,

Alumne de ASSÍSVerd

ASSÍS: Albert, ¿quines espècies són les més resistents per a una balconada urbana (que aguantin molt el sol, la contaminació…)

Albert: Les espècies més resistents i que necessitin poc manteniment són els geranis, les margarides (o oteospermum), les clavelinas, la esparraguera, les cintes i els acanthus.

ASSÍS:  I si m’agraden les flors? Quines són les més aptes?

Albert: Potser el gerani. Hi ha moltes varietats i colors. És una espècie molt mediterrània, aguanta bé el sol, la mala qualitat de l’aigua de Barcelona, tan plena de calç. Ara hi ha molts tractaments molt efectius contra l’eruga del gerani i és, per tant, el més fàcil de mantenir. A ple sol, amb uns tres regs a la setmana, és suficient i florirà abundantment.

ASSÍS: Sento parlar molt sobre els horts urbans, però això ha de ser molt complicat? (Voldria saber que superfície necessitem, eines, utensilis, maceteros especials…)

Albert: No és complicat. És igual que un jardí amb planta ornamental però cal saber una mica més sobre el calendari de sempre o plantació. Amb una simple caixa de fruita de plàstic amb malla anti herbes i 20 centímetres de substrat hi ha suficient. També hi ha taules de cultiu als centres de bricolatge molt bé fetes i pràctiques. Per conrear cal fer una mescla de diversos substrats, el millor és la mescla composta amb timba rossa o negra o el més pràctic és comprar un sac amb la mescla feta. Com a eines solament necessitem una paleta, guants i una petita aixada.

ASSÍS: Quines són les espècies més senzilles de conrear

Albert: Li pot plantar tot tipus d’espècies. Per exemple, enciams (varietat romana, les quatre estacions o meravella), escarola, raves, espinacs i bledes. Les espècies com la pastanaga, cols i coliflor (per exemple) necessiten més profunditat de sòl i reg, i per tant no es fan bé en taules de cultiu. El mateix passa amb els melons i les síndries. Altres espècies interessants poden ser el tomàquet xerri, les maduixes, les mongetes, llenties i cigrons que trobem en el supermercat.

ASSÍS: I si sóc dels quals se li mor tot? Algun truc o planta que sobrevisqui amb pocatraça?

Albert: Amb plantes de flor com els geranis, no fa falta fer molt per gaudir-les, solament necessiten molt sol, poca aigua i gaudir-les (de tant en tant cal parlar-los). Per a plantes comestibles, el més fàcil són els enciams, escaroles i els raves. En el cultiu dels enciams es pot anar traient fulles a partir de la 5a o 6a setmana i ja es pot gaudir d’una amanida molt fresca i de km 0!

* * Entrevista publicat originalment en Keli el 15 de maig de 2018

albert_assisverd_gerani_2albert_assisverd_gerani_2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.